Depremden korunma yolları Alınacak önlemler

Miri Off
0

 


Birçok fay hattı üzerinde yer alan ülkemiz ne yazık ki zaman zaman doğal felaketlerle karşılaşmaktadır. Bu yüzden depremden korunma yollarını en iyi şekilde öğrenmeli ve uygulamalıyız. Yapısal açıdan bu önlemlere bakacak olursak ; yerleşim bölgesi olarak seçilecek alan titizlikle belirlenmeli, sıvılaşma ve yapılara uygun olmayan alanlar iskana açılmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biride konutların yapılacak olan topraklarının gevşek olup olmamasıdır.

 Yapılar, Yapı Tekniği ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak yapılmalıdır. Yapılan imar planlarında oluşturulmuş alanlar dışında yapılar yapılmamalıdır. Çığ, toprak kayması gibi doğal felaketlerin yaşanması mümkün olan alanlara kesinlikle yapıların planlanmaması gerekir. Ayrıca mevcut bulunan yapıların dayanıklılıklarınında arttırılması ve muhakkak konut, deprem ve eşya sigortalarınında yapılması önem arz etmektedir.

 Yapısal bu önlemlerin yanında, yapısal olmayan yani eşyalardan kaynaklanabilecek hasarlardanda korunabilmek için dikkat edilmesi gereken bir takım önlemler vardır.


 Depremden korunma yolları Alınacak önlemler:

  • Öncelikle yapı içerisinde devrilebilecek eşyaların sabitlenme çalışmalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şayet bu işlemler sırasında eşya ile duvar arasında boşluk söz konusu ise muhakkak dolgu yöntemiyle bu boşluklar giderilmelidir.
  • Isıtıcı görevi yapan soba ve benzeri eşyalar sağlam malzemelerle sabitlenmeli veya bir eşyayla desteklenmelidir.
  • Tavanda asılı bulunan avize, süsler ve klimalar duvar ve tavana kancalar ile sabitlenmeli ve herhangi bir sallantı esnasında yerinden oynamayacağından emin olunmalıdır.
  • İçerisinde aşırı ağır eşyalar bulunan dolaplar kilitli tutulmalıdır.
  • Ayrıca beyaz eşyaların metal profil ile kayması önlenmelidir.
  • Dolap raflarının önüne bant veya tel desteğiyle içerisindeki malzemelerin sallanması önlenmelidir.
  • Yapılarda patlayıcı ve yanıcı maddeler varsa bunların sabitlenmesi ve de başka bir eşya tarafından darbe alınmamasına dikkat edilmeli ve ilk dikkat edilecek unsur olmalıdır.
  • Ayrıca bir doğal felaketin yaşanması esnasında binadan kaçışı engelleyecek durumların tespit edilmesi fazla eşyalar veya engeller varsa ortadan kalkması önem arz etmektedir.
  • Gaz kaçağı, deprem, yangın gibi durumlarda gaz vanalarının ve elektrik sigortalarının otomatik hale getirilmelidir.
  • Yapı ve yapısal olmayan dikkat edilmesi gereken durumlardan ilki de, önemli evrakların (kimlik, pasaport,bankacılık işlemleri) kopyalarının ıslanmayacak şekilde kolay ulaşılabilir bir yerde saklanmasıdır.

 Ayrıca bina yönetimi önderliğinde birlikte afet yönetimi eğitimi ve tatbikatlarının yapılarak böyle bir durum karşısında ilk tatbik edilmesi gerekenlerin öğrenilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte asansörlerin yanlarına muhakkak ‘Depremde Kullanılmaz’ yazısının asılması ve yerleşke sakinlerinin bilgilndirilmesi gerekmektedir. Ayrıca yapı görevlilerinin acil çıkış noktalarının her daim kilitli olup olmadığının kontrollerininde yapılması gerekmektedir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)